Skip to main content

Nazorg en verwijzing

Een uitvaart eindigt niet na een crematie of begrafenis. Pas na het laatste afscheid begint de rouwverwerking. Ieder verwerkt en draagt het verlies op z’n eigen manier. Hebt u behoefte aan hulp of een goed gesprek? Graag bied ik u een luisterend oor zodat uw last bespreekbaar wordt en aandacht krijgt. Verder kan ik u tips en adressen geven die uw verdriet niet wegnemen maar uw leed wel draaglijker maken.

Zeker als een dierbare totaal onverwacht overlijdt is het rouwproces een periode van ‘zwaar werk’. Er zijn diverse instanties die nabestaanden helpen bij fases van ontkenning, boosheid tot uiteindelijke aanvaarding. Bijvoorbeeld de huisarts of een lotgenotengroep. Ook landelijke verenigingen als het Humanistische Verbond bieden professionele hulp.
Verder is het goed om een notaris te raadplegen voor de afwikkeling van een eventuele erfenis, erfbelasting en verzekeringen.
Vindt een nabestaande zijn of haar laatste rustplaats op een begraafplaats? Dan is een grafmonument wenselijk. In de regio zijn diverse steenhouwers die een persoonlijk gedenkteken maken van natuursteen, roestvrijstaal of glas.
Is crematie de wens van de overledene? Uiterlijk vier weken na het afscheid kunt u de as ophalen bij het crematorium en hoort u de bestemmingsmogelijkheden.

Natuurlijk kan ieder zich vrij oriënteren. Maar, om u op weg te helpen: de link Mijn Herdenking maakt een begin met het verwerkingsproces.